Menu
U bent hier: Home » Bijen & Honing » Bewaren

Bewaren van honing

Onder de juiste omstandigheden kan honing jaren bewaard worden, zonder in te leveren aan kwaliteit.

Hoe best bewaren ?

  • In een onverwarmde ruimte, bijvoorbeeld in een droge kelder of in een voorraadkast
  • Best bij een constante temperatuur van 10 tot 12°C.
  • Vermijd altijd direct contact met zonlicht of neonlicht.
  • In een goed afgesloten pot. Door zijn suikergehalte neemt honing water en luchtjes op, wat de smaak kan beïnvloeden.

Kristallisatie

Kristallisatie is een volledig natuurlijk proces dat vroeg of laat bij elke vloeibare honing optreedt. De reden van kristallisatie van honing is het overschrijden van het oplossend vermogen van de honing: de glucose kan niet meer opgelost blijven en gaat kristallen vormen. 

Het kristallisatieproces wordt beïnvloed door de temperatuur, de tijd, en of de honing frequent geroerd wordt of niet. Gekristalliseerde honing is nog perfect eetbaar!

Hoe terug vloeibaar maken ?

Gekristalliseerde honing kan je gemakkelijk weer vloeibaar maken door de pot 'Au bain-marie' te verwarmen.

Opgelet: doe dit nooit in de magnetron want dan oververhit je de honing!

Afsmelten

Een vaste honing kan na verloop van tijd gaan "afsmelten". Hierbij wordt het bovenste laagje vaste honing vloeibaar, en lijkt het alsof de honing bovenaan een donkere rand gekregen heeft. Ook dit is een volledig natuurlijk proces dat veelal te maken heeft met de temperatuur waarin de honing bewaard wordt.

Hoe verwijderen?

Het afgesmolten laagje honing kan je gewoon met een lepel onder de rest van de honing roeren. Bewaar de honing op een iets frissere plaats om dit in de toekomst te vermijden.