Menu
U bent hier: Home » Apitherapie » Koninginnenbrij

Koninginnenbrij

Wat is koninginnenbrij/koninginnengelei?

• Koninginnenbrij wordt afgescheiden door de voedselklieren van werksterbijen.

• Elke bijenlarve wordt de eerste drie levensdagen gevoed met koninginnenbrij, onafhankelijk van het geslacht of de toekomst van de larve (werkster, dar, koningin).

• Wanneer de werksters beslissen een nieuwe koningin te 'creëren', wordt de larve uitsluitend met koninginnenbrij gevoed. Ook wanneer de koningin volwassen is krijgt ze enkel koninginnenbrij als voeding. Werksters en darren overleven vooral op honing en stuifmeel.

• Dankzij de koninginnenbrij kan de koningin tot 2000 eitjes per dag leggen, wordt ze tweemaal zo groot als een werkster en leeft ze tot 5 jaar. Het is voor haar een enorm voedzame substantie dat dankzij het gehalte aan koolhydraten veel energie geeft zodat de larve op een korte tijd groot en sterk wordt.

Oogst van koninginnenbrij door de imker

Omdat koninginnenbrij een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het bijenvolk is het belangrijk dat het oogsten voor gebruik door de mens niet ten koste gaat van de bij.

Voor de oogst hangt men in de bijenkast kunstmatige koninginnencellen.

Een werkster- of darrenlarve consumeert onmiddellijk de koninginnenbrij die de volwassen werkster produceert, waardoor oogsten op dit moment onmogelijk is. Enkel uit koninginnencellen kunnen we koninginnenbrij oogsten, omdat koninginnenlarven een veel grotere hoeveelheid gelei in de cel krijgen toegediend dan dat ze in één keer kunnen consumeren (zie foto).

Uit een goed functionerende korf kan na een periode van 5-6 maanden slechts ongeveer 500g koninginnenbrij geoogst worden.

Om al deze redenen kan koninginnenbrij beschouwd worden als delicatesse.

Toepassing van Koninginnenbrij

Net als honing wordt ook koninginnenbrij sinds mensenheugenis gebruikt door de mens in zowel cosmetica als in voeding. Vaak neemt men een kuur met koninginnenbrij. Net door zijn voedzame functie, en doordat de brij de hormoonbalans regelt bij de koningin, krijgt het product zoveel aandacht.
Menig wetenschapper bestudeerde Koninginnenbrij en het effect ervan op de mens:

- Li, X., et al., (2013). Contribution of lipids in honeybee (apis mellifera) royal jelly to health. J. Med. Food, 16(2), p. 96-102. http://www.researchgate.net/publication/235373278_Contribution_of_Lipids_in_Honeybee_%28Apis_mellifera%29_Royal_Jelly_to_Health
- Morita, H., et al, (2012). Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. NutritionJournal, 11(77), p. 1-7. http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-11-77.pdf
- Nabas, Z., et al, (2014), Chemical composition of royal jelly and effects of synbiotic with two different locally isolated probiotic strains on antioxidant activities, Pol. J. Food Nutr. Sci., Vol 64(3), p. 171-180. http://www.degruyter.com/view/j/pjfns.2014.64.issue-3/pjfns-2013-0015/pjfns-2013-0015.xml

Voedingswaarde/100g

Energie 668kJ/159kcal
Vetten 5,1g
waarvan Verzadigde vetzuren 0,0g
Koolhydraten 14,0g
waarvan suiker 14,0g
Proteïnen 14,2g
Zout 0,0g

 

Gebruik

• Laat de inhoud van 1 á 2 lepeltjes (van 0,75g - bijgeleverd bij het potje) smelten onder de tong.

• Doe dit bij voorkeur ‘s morgens op een nuchtere maag.

• Wacht na het innemen van de koninginnenbrij nog 15 minuten om te eten of drinken (vooral wachten met warme dranken!).

• Een ideale kuur duurt 3 weken.

• Een kuur kan op elk moment van het jaar gestart worden.

Bewaren

• Wij verkopen onze pure koninginnenbrij in donkergekleurde potjes, om de gelei te beschermen tegen UV-stralen.

• Zuivere koninginnenbrij moet steeds in de koelkast bewaard worden, dit kan tot 6 maanden.

• Het potje goed afgesloten bewaren.

• Koninginnenbrij dat vermengd is met honing heeft een langere bewaartijd en kan bewaard worden in een koele berging of kelder.

Belangrijk!

• Kinderen onder de 12 maand krijgen beter geen korfproducten dus ook geen koninginnenbrij.(uitgezonderd uitwendige toepassingen zoals zeep/crème).

• Bij kinderen jonger dan 12 jaar de dosis halveren.

• Koninginnenbrij is louter een voedingssupplement en geen geneesmiddel. Aarzel niet om bij twijfel uw arts te raadplegen.

Weyn's Assortiment

• Koninginnenbrij wordt door ons aangeboden in pure vorm, gemengd met honing en in ampulles met of zonder ginseng.

• Ook bevat ons assortiment verscheidene cosmetische producten op basis van honing en koninginnenbrij.

Nuttige Links

- De therapeutische waarde van koninginnenbrij volgens de Koninklijke Oost-Vlaamse Imkervereniging http://www.koiv.be/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=31