Menu
U bent hier: Home » Apitherapie » Propolis

Propolis

Wat is propolis of stopwas?

Naast nectar, honingdauw en stuifmeel verzamelen bijen ook hars van bladknoppen en bloemknoppen. Propolis wordt door de bijen gemaakt door het mengen van boomharsen en was.

De boomharsen die de bijen gebruiken zijn voornamelijk deze van dennen, populieren en kastanjes. Bijen vliegen naar de bomen en gaan het hars ter plaatse mengen met was, pollen en lichaamssappen, zodanig dat het niet al te kleverig meer is en makkelijker te verhandelen is.

Bijen beschermen zich met propolis tegen bacteriën en schimmels. De term 'propolis' is afkomstig van het Griekse ‘voor de stad’. Voor de bijen is propolis een middel om de korf en het volk te beschermen tegen ongewenste indringers. Dit kan doordat ze alle spleten en gaatjes ermee gaan dichtmaken (vandaar de naam stopwas).

Oogsten van propolis door de imker

Propolis wordt gewonnen door de bijen te misleiden. Boven op de bijenkast wordt er een rooster gelegd waarvan de openingen net te klein zijn voor de bij om door te kunnen. De bijen hebben het gevoel dat de kast openstaat en willen dit dichtmaken. Wanneer de rooster volgebouwd is met propolis wordt het uit de kast gehaald en afgeschraapt.

Per seizoen bedraagt de propolis oogst zo'n 50-150 gram.

Samenstelling Propolis

Harsen 53%
Was 27%
Aromatische zuren Cinnaminezuur, caffdinezuur, myristinezuur, sorbinezuur, benzoëzuur en ferulinezuur
Vitaminen B1, B2, B5, B6, C, E
Mineralen Mn, Mo, Ni, Se, Si, Sn, Cr, Co, Cu, Fe, Mg, V, Zn, Ba, Sr, Ti, Al
Andere stoffen Flavonoïden (sterke biologische werking), lipoïden, vanilline

Eigenschappen

Propolis is voor de bijenwerkzaam tegen schimmels en bacteriën, daarom gebruiken ze het om hun bijenkorf te beschermen tegen dreigingen van buitenaf.

Het wordt tevens vaak gebruikt als aanvullend natuurlijk antibacterieel middel in de alternatieve tandheelkunde en alternatieve geneeskunde.

Nuttige links:
“De geneeskracht van propolis” http://www.konvib.be/bijen-info/bijen-info-bijenproducten/bijen-info-bijenproducten-artikels/3043-de-geneeskracht-van-propolis.html

 

Gebruik

  • Het gebruik van propolis is afhankelijk van de aangeboden vorm. De dosis en de samenstelling van het product staan steeds vermeld op de verpakking.
     
  • Baby's jonger dan 12 maanden geef je best geen bijenproducten, dus ook geen propolis!
     
  • Propolis is geen geneesmiddel. Aarzel nooit om uw arts te raadplegen indien u twijfelt.

Dagelijkse dosis Propolis-tinctuur

Enkele druppels op de tong, op een stukje brood of op een klontje suiker. Propolis kan ook genomen worden ter verrijking van een gezonde en evenwichtige voeding.

1-3 jaar 1 druppel
3-6 jaar 2 druppels
6-12 jaar 3 druppels
> 12 jaar 4 druppels

Allergie

Eén op 1000 mensen is allergisch aan propolis. Daarom is het aan te bevelen om alvorens het product te gebruiken een eenvoudige test te doen door enkele druppeltjes op de rug van je hand te doen en open te wrijven. Wanneer de huid binnen de 24u rood uitslaat heb je een allergie aan propolis.

Raadpleeg altijd een arts bij twijfel!

Bewaren

Pure propolis is onbeperkt houdbaar. De producten die door ons aangeboden worden zijn soms een verdunde vorm van propolis waardoor de houdbaarheid van het product vermindert. Op al onze producten vind je een houdbaarheidsdatum.

Weyn's assortiment

Propolis wordt in allerlei vormen aangeboden:

• Als voedingssupplement bestaan er kauwstukjes, tinctuur, siroop, keelspray, neusdruppels, honing met propolis en propolisbonbons.

• Ook wordt propolis verwerkt in tal van cosmetische producten: lippenbalsem, zeep, crème en tandpasta