Bijengifzalf
Wat is bijengif?
- Vrouwtjesbijen, namelijk de werksterbijen en de koningin, hebben aan het uiteinde van hun achterlijf een angel die naar buiten gestoken kan worden. Dit is eigenlijk een legboor, waarmee de koningin eitjes legt, en waarmee werksterbijen kunnen steken. Aan de uitgestoken angel hangt een druppeltje vloeistof, het bijengif.
- Dit gif wordt in de gifklier gemaakt en in een gifzakje aan de basis van de angel opgeslagen.
- De bij heeft de angel nodig om haar volk tegen vijanden te beschermen.
Oogsten van bijengif door de imker
- Het oogsten van het gif gebeurt met een gifcollector. Dit is een apparaat voorzien van een dradennetwerk waar een lichte stroom op gezet wordt. De collector wordt net voor de vliegopening van de bijenkast gezet.
- De bijen landen op het dradennetwerk en worden geïrriteerd door de elektrische stroom, hierdoor gaan ze steken.
- Onder de collector ligt een glasplaat waar het gif dan op druppelt. Het gif op deze plaat wordt gedroogd en zo bekomt men een wit poeder.
- Bij dit systeem verliezen de bijen hun angel niet en zal de gifblaas na enkele dagen weer gevuld zijn met gif. Een volle gifblaas heeft een inhoud van 0.3mg gif.
Werking
- Ook bijengif wordt frequent gebruikt in de alternatieve geneeskunde (zie verder in literatuur). Het wordt onder meer in crèmes verwerkt omdat het bescherming biedt voor de huid.
- Daarnaast wordt deze bijenstof ook gebruikt in 'Apipunctuur'= acupunctuurbehandelingen met bijensteken.
-
Mensen met suikerziekte of nieraandoeningen gebruiken bijengif beter niet.
- Raadpleeg steeds een arts indien u specifieke klachten heeft!
Nuttige literatuur:
"Wat is bijengif” http://www.konvib.be/hoe-imkeren/hoe-imkeren-producten/262-bijengif.html
“Gebruik van Bijengif” http://www.konvib.be/bijen-info/bijen-info-bijenproducten/bijen-info-bijenproducten-artikels/1910-bijengif-36458.html
“Reuma en Bijengif” http://www.konvib.be/bijen-info/bijen-info-bijenproducten/bijen-info-bijenproducten-artikels/1890-reuma-en-bijengif-67174.html
Imkerpedia http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Bijengif
Peiren, N., (2007). Het gif van honingbijen (Apis mellifera L.): van proteoomanalyse tot recombinant productie van potentiële allergenen. Doctoraatstudie Vakgroep Biochemie, Fysiologie en Microbiologie Laboratorium voor Zoöfysiologie Universiteit Gent p. 33 http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/043/227/RUG01-001043227_2010_0001_AC.pdf)
Münstedt, K., et al. (2009). Bee products and their potential use in modern medicine. Journal of ApiProduct and ApiMedical Science. 1 (3): 57-63. https://www.google.be/search?q=Bee+products+and+their+potential+use+in+modern+medicine&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fr:official&client=firefox-a&channel=fflb&gfe_rd=cr&ei=1kiWVbnpAcfHcJnpjOgH#
Samenstelling bijengif
Bijengif is een complex mengsel van verschillende bestanddelen. Het bestaat in eerste instantie uit water (88%) verder “bevat het gesecreteerde proteïnen, farmacologische actieve peptiden, farmacologische actieve amines, histamine, acethylcholine en catecholamines”. (Bron: Peiren, N., (2007). Het gif van honingbijen (Apis mellifera L.): van proteoomanalyse tot recombinant productie van potentiële allergenen. Doctoraatstudie Vakgroep Biochemie, Fysiologie en Microbiologie Laboratorium voor Zoöfysiologie Universiteit Gent p. 33 )
Allergie
Allergie voor bijengifzalf (extern gebruik) is zeer zeldzaam. Bij het injecteren van bijengif door middel van een bijensteek is er echter wel een reële kans op een allergische reactie. Deze wordt in hoofdzaak veroorzaakt door de kliervloeistof waarin het gif is opgelost en niet door de werkzame bestanddelen. Het zijn vooral de proteïnen en peptiden die het meeste effect hebben op een mens (Peiren, 2007, p.34).
Gebruik
's morgens en 's avonds de zalf in een dunne laag op de pijnlijke plaats aanbrengen.
Bijengifzalf Weyn's
Het bijengif is in plantaardige olie verwerkt.
Bij Weyn's is bijengif enkel in een crème verkrijgbaar.