Menu
U bent hier: Home » Apitherapie » Stuifmeel

Stuifmeel

Wat is stuifmeel?

• Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, is afkomstig van de mannelijke kiemcellen van de bloem.

• Bijen verzamelen stuifmeel omdat het deel uitmaakt van hun voeding.

• Bij het verzamelen van stuifmeel bestuiven de bijen gelijktijdig de planten en dragen ze zo bij aan hun onderhoud en voortplanting.

• Het verzamelde stuifmeel wordt door de bijen bevochtigd met nectar en tot bolletjes gevormd die ze vervolgens in de stuifmeelkorfjes aan hun achterpoten naar de bijenkast vervoeren. De kleur van het stuifmeel van elke plant heeft een andere kleur, van wit tot zelfs zwart.

• Voor één kilo stuifmeel moet een bij 50.000 tot 100.000 keer haar stuifmeelkorfjes vullen.

Oogsten van stuifmeel door de imker

Stuifmeel wordt door imkers geoogst met een stuifmeelval. Dit is een traliewerk aan de ingang van de bijenkast waar de werksterbijen door moeten. De openingen van dit traliewerk zijn net groot genoeg voor de bijen waardoor er klompjes stuifmeel af hun lijfjes vallen en opgevangen worden in een bakje.

Het is belangrijk dat de imker slechts maximaal 30% van al het stuifmeel oogst, om het bijenvolk niet in gevaar te brengen.

Rijk aan eiwitten

Stuifmeel biedt een bron van eiwitten, zowel voor de bij als voor de mens. Voor de opkweek van één enkele bij is er 100 tot 150mg stuifmeel nodig.

Voedingswaarde per 100g*

Energie 1590kJ/380kcal
Vetten 6,0g
waarvan verzadigde vetzuren 0,0g
Koolhydraten 32,5g
waarvan suiker 26,0g
Eiwitten 25,0g
Zout 0,0g

 

30g pollen (portie) bevat 7,5g proteïne. Dit komt overeen met 15% van de

dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitale eiwitten van een volwassene.

*Samenstelling sterk afhankelijk van het soort stuifmeel.


De kracht van pollen

Stuifmeel wordt gebruikt in alternatieve geneeskunde omdat het door zijn hoog gehalte aan koolhydraten een opmerkelijke bron van energie is voor de werkbijen. Ze halen dit stuifmeel uit bloemen en voeden zich ermee gedurende hun hele leven. De korrels bevatten vooral veel proteïnen, de bouwstenen van het menselijk lichaam, die onmisbaar zijn bij de constructie en groei van spieren en botten. Apitherapeuten gebruiken stuifmeel tevens in de behandeling van hooikoorts, om op die manier een resistentie op te bouwen. Onderzoek hiernaar blijft echter uit.

Interessante literatuur:
Kmosinka-Vassev, K., et al. (2015). Bee pollen: Chemical composition and therapeutic application. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, p. 1-6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/
“Stuifmeel een voedingssupplement” http://www.konvib.be/bijen-info/bijen-info-bijenproducten/bijen-info-bijenproducten-artikels/3036-wat-bijen-voor-uw-gezondheid-kunnen-betekenen.html
“Een uniek geschenk van moeder natuur: bijenpollen of propolis geven extra energie, vitaliteit en gezondheid” http://leefnugezonder.be/een-uniek-geschenk-van-moeder-natuur-bijenpollen-of-propolis-geven-extra-energie-vitaliteit-en-gezondheid/

 

Stuifmeel als voedingssupplement

Belangrijk om te weten!
Voor je stuifmeel inneemt is het belangrijk te weten dat je niet allergisch bent. Om dit na te gaan kan je de eerste dag 1 à 2 klompjes (dit is slechts 30mg!) gebruiken, de tweede dag 3 à 5 klompjes. Indien geen negatieve reacties optreden kan de volgende dagen de dosering verhoogd worden, van een theelepel tot een eetlepel (ongeveer 10g). Kinderen hebben voldoende aan een halve lepel stuifmeel. Indien je twijfelt over allergieën kan je best eens langsgaan bij de huisarts.
Bij baby's jonger dan 12 maand is het af te raden om bijenproducten te geven.
Ook mensen met een te hoge bloeddruk nemen beter geen pollen, omdat stuifmeel de bloeddruk nog verder kan verhogen.Tot slot kunnen zwangere vrouwen beter eerst hun arts raadplegen alvorens eender welke vorm van voedingssupplementen te nemen.

Hoe innemen?

• Voor een optimale benutting door het lichaam moeten pollen altijd op een nuchtere maag genomen worden.
• Best niet kauwen op pollen, omdat ze dan een erg bittere smaak afgeven.
• Indien je moeite hebt met de intensieve, aparte smaak van stuifmeel kan je het ook met een beetje honing, yoghurt of fruitsap innemen.
• Raadpleeg best uw arts indien u specifieke klachten heeft.

Dosering

• Twee koffielepels per dag, bij voorkeur 's ochtends.
• Bij een intensieve kuur van 2 tot 3 weken maximaal 3 koffielepels per dag

Stuifmeel ≠ hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen die zich in de lucht bevinden.

• De pollen die een allergische reactie uitlokken bij hooikoorts mag je niet verwarren met bijenpollen. De pollen (m.a.w. stuifmeel) die bijen verzamelen zijn zwaarder en veroorzaken meestal géén allergische reactie bij mensen met hooikoorts.
 

Weyn's assortiment

• Wij bieden stuifmeelkorrels aan in glazen bokalen van 250g en 450g, en in zakken van 1kg.
• Ook bevat ons assortiment biologische stuifmeelkorrels in bokalen van 250g.